Dżem – co to znaczy?
Słowo „dżem” jest używane w wielu kontekstach, ale najczęściej odnosi się do słodkiego, gęstego sosu lub pasty, która jest przygotowywana z owoców i cukru. Dżem może być stosowany jako dodatek do kanapek, deserów lub innych potraw. Może być również spożywany samodzielnie.
Historia dżemu
Pierwsze dżemy pojawiły się w starożytnym Egipcie, a ich produkcja rozprzestrzeniła się na całym świecie. W Europie dżemy były popularne już od XVI wieku. Przez wieki techniki produkcji dżemu ewoluowały, a obecnie istnieje wiele różnych rodzajów dżemu, które są produkowane na całym świecie.
Zalety dżemu
Dżem jest bogaty w witaminy i minerały oraz ma niski indeks glikemiczny. Jest to doskonała alternatywa dla słodyczy i innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ponadto dżem jest łatwy do przechowywania i może być spożywany przez długi czas bez utraty smaku lub wartości odżywczych.